Майбутні фахівці за спеціальністю 208 “Агроінженерія” Хмельницького національного університету повинні володіти не лише теоретичними знаннями, але й практичними навиками у вирішенні інженерних проблем в галузі рослинництва та тваринництва. Поряд із різними видами практичного навчання, у формуванні здатностей до фахової діяльності великого значення набуває регулярне проведення занять з різних професійно-орієнтованих дисциплін навчального плану підготовки фахівців в умовах сільськогосподарських підприємств, що займаються виробництвом і переробкою сільськогосподарської продукції. Такого роду заняття започатковано та проводяться відповідно до договору про співпрацю у сфері професійно-технічної освіти укладеного між Хмельницьким національним університетом та ПП «АГРАРНА КОМПАНІЯ 2004», яка входить до складу групи компаній (ГК) “Vitagro”. ПП «АГРАРНА КОМПАНІЯ 2004» займається не лише вирощуванням зернових та інших сільськогосподарських культур, а є одним із передових господарств України з розвитку та впровадження новітніх технологій в тваринництво. Цього року, студенти спеціальності 208 «Агроінженерія» вже вшосте завітали у господарство і цього разу це тваринницький комплекс, який розташовується у селі Ріпна Хмельницького району Хмельницької області та спеціалізується на утримані великої рогатої худоби (ВРХ).
Зустрічав викладачів та студентів Баб’яр Богдан Віталійович – керівник відділу тваринництва господарства, який разом із викладачами кафедри галузевого машинобудування та агроінженерії Хмельницького національного університету провів лабораторно-практичне заняття. Розпочали з вивчення технології сінажування в полімерному рукаві багаторічних трав та машин для її реалізації. Технологія заготівлі кормів в полімерні рукави доволі популярна в Європі і поступово знаходить своїх прихильників в Україні, як от ПП «АГРАРНА КОМПАНІЯ 2004». Пакування в рукави є ефективним та екологічно безпечним способом. Особливу увагу слід приділити економічній складовій даного процесу, адже на відміну від побудови нової сінажної споруди – траншеї із бетоннованою основою, зберігання в полімерних рукавах не вимагає значних інвестицій, і дає можливість заготовляти різні види корму безпосередньо в господарстві. Важливою перевагою такої технології є те, що втрати поживної цінності кормів зведені до мінімуму, а втрати кормів при зберіганні коливаються в межах 1%.
Рукавне зберігання кормів дає можливість створювати мобільні сховища необхідної місткості та заготовляти корми, виходячи з потреб господарства, а не обсягу існуючих сховищ. В рукавах консервують такі грубі корми як сінаж, силос з кукурудзи і подрібнених качанів кукурудзи, вологий буряковий жом, вологе фуражне зерно, сухе зерно. Наразі в господарстві проводять сінажування люцерни у полімерний рукав.
Для пакування сінажу в рукав, господарство використовує силосний прес BUDISSA BAGGER RT 8000 (країна виробництва Німеччина), продуктивність якого становить в межах 100 тон за годину роботи та агрегатується з трактором 120-150 к/с. Силосний прес складається зі стола-приймача корму, днище якого облаштовано стрічковим гумовим конвеєром на який вивантажується зелена маса з поля. Далі конвеєр подає зелену масу на бітери, які розбивають її та спрямовують на пресуюючий валок, який ущільнює масу у рукаві. Ступінь наповнення регулюється лебідками, які у свої конструкції містять спеціальний механізм з фрикційним диском. При збільшенні тиску в рукаві збільшується і навантаження на натяжні троси, відповідно при досягненні критичного навантаження диск прокручується, і таким чином просуває агрегат вперед. Студенти не тільки вивчили будову силосного пресу, а також освоїли аспекти технічного обслуговування машини, які студентам розповів оператор агрегату, а також освоїли методику контролю наповнення рукава за допомогою спеціалізованої шкали на рукаві, про яку детально розповів Богдан Віталійович.
Далі, вже перемістившись на площадку з розпакованим кормом, який було заготовлено раніше за допомогою вищевказаної технології, Богдан Віталійович розповів про основні показники такого корму та окреслив переваги його використання порівняно з іншими видами кормів.
Господарство ПП «АГРАРНОЇ КОМПАНІЇ 2004» не тільки впроваджує нові технології в заготівлю кормів для ВРХ та і взагалі у тваринництво, але і удосконалює традиційні технології силосування, постійно оновлюючи сорти кукурудзи, консерванти (закваски) для заготівлі силосу для відгодівлі ВРХ у зимовий період. Про це, та взагалі про технологію силосування Баб’яр Богдан Віталійович розповів студентам вже біля силосної ями підприємства. Згадав також і про технологію SHREDLAGE заготівлі кукурудзяного силосу, яка реалізована в кормозбиральному комбайні CLAAS JAGUAR господарства та розповів і показав на прикладі її основні переваги. Вона передбачає більш грубе подрібнення кукурудзи на довжину від 26 до 30 міліметрів. Оптимальний результат забезпечується перш за все за рахунок подальшої обробки в зернодробарці SHREDLAGE. Її робочі органи з протихідною спіральною канавкою повністю подрібнюють стрижні качанів і розтирають зерно. При цьому стебла також ефективно розщеплюються на волокнисту масу. Інтенсивне подрібнення матеріалу дозволяє багаторазово збільшити його поверхню, що істотно покращує бактеріальну ферментацію при силосуванні і перш за все при перетравленні в рубці шлунка корови.
Далі, викладачі та студенти перемістились безпосередньо до корівників, де Баб’яр Богдан Віталійович детально розповів студентам про систему утримання ВРХ, що реалізується в господарстві (відгодівля, видалення гною, процес доїння, вентиляція тощо). Студенти не лише ознайомилися із технологією утримання ВРХ, а і познайомилися з обладнанням для доїння та видалення гною. В подальшому Богдан Віталійович розповів про особливості утримання та догляду молодняка ВРХ.
Наступним кроком, став огляд конструкції та принципу роботи кормозмішувача-роздавача. Господарство використовує кормозмішувач-роздавач «АГРО-ІДЕЯ WP10». Змішувач-кормороздавач призначений для приготування (ретельного і швидкого подрібнення, а також змішування компонентів корму) і роздачі кормів. У стандартному оснащенні машина забезпечує дозування корму на одну або дві сторони. При застосуванні змішувача-кормороздавача при змішаному раціоні годівлі збільшується рентабельність виробництва молока на 25%. Змішувач-кормороздавач дає можливість підтримування постійного нейтрального Ph балансу тварини, що позитивно впливає на засвоюваність корму.
Змішувач-кормороздавач складається з міксеру вертикального з дорізаючими ножами; гідравлічною системою для управління механізмами; валу відбору потужності; оглядового майданчику; електронних ваг з акустичним сигналізатором; гідророзподільника – що спрощує агрегатування з вітчизняними тракторами.
Також у кабіні трактора розміщується планшетний комп’ютер під’єднаний до мережі INTERNET з встановленим спеціалізованим програмним забезпеченням, на який механізатор щоденно отримує рецептуру для змішування, дозування та роздачі кормів на тваринницькій фермі. Управління тваринницькими фермами у господарстві здійснюється за допомогою спеціалізованої ERP системи, роботу якої продемонстрував Баб’яр Богдан Віталійович студентам зі свого власного комп’ютера.
Завдячуючи керівництву ГК «VITAGRO» – генеральному директору Лабазюку Петру Петровичу та керівнику інженерної служби Чайківському Михайлу Людвиговичу, а також висококваліфікованим фахівцям ГК «VITAGRO», студенти-аграрії Хмельницького національного університету отримали неоцінений практичний досвід в умовах реального сільськогосподарського виробництва.