Перейти до вмісту

Лабораторно-практичне заняття з професфйно-орієнтованих дисциплін для студентів спеціальності 208 “Агроінженерія” на підприємстві філія “РІДНИЙ КРАЙ” ПрАТ “ЗЕРНОПРОДУКТ МХП”

Завершальне лабораторно-практичне заняття з професійно-орієнтованих дисциплін «Трактори і автомобілі», «Сільськогосподарські машини» та «Машиновикористання в рослинництві» пройшло у сучасному господарстві Хмельниччини, а саме філії “РІДНИЙ КРАЙ” ПрАТ “ЗЕРНОПРОДУКТ МХП”. Цього разу студенти спеціальності 208 «Агроінженерія» Хмельницького національного університету відвідали підрозділ компанії, що розташовується у смт Ланівці Кременецького району Тернопільської обасті.

Лабораторно-практичне заняття розпочав представник інженерної служби “філії “РІДНИЙ КРАЙ” ПрАТ “ЗЕРНОПРОДУКТ МХП” – Андрій Пасічник, ознайомивши студентів з особливостями будови, експлуатації та технічного сервісу тракторів Fendt (Fendt 936) і New Holland (New Holland T8).

Далі до заняття долучились предтавники агрономічної служби підприємства, які розповіли про технологію вирощування озимих зернових, оговорили технологію обробітку грунту, глибинну залягання посівного матеріалу, збільшення норми висіву відносно дати висіву тощо.

Наступним єтапом лабораторно-практичного заняття, стало ознайомлення студентів з будовою, особливістю експлуатації грунтобробних сільськогосподарських машин, а саме розглянули будову різних видів культиваторів, особливостей конструкції лап важких та легких серій, будову і особливості експлуатації розпушувачів грунту Väderstad, Case та Amazone, а також будову комбінованих агрегатів для підготовки грунту для посіву озимих зернових.

Наступним етапом лабораторно-практичного заняття, стало вивчення будови та особливостей експлуатації посівних машин, філії “РІДНИЙ КРАЙ” ПрАТ “ЗЕРНОПРОДУКТ МХП” надала для вивчення посівний комплекс  Horsсh Pronto 9 DC. Взагалі посівні комплекси, лінійки  Horsсh Pronto характеризується гармонійним поєднанням надійності, простоти обслуговування та якості посіву, що і здобуло їм таку популярність серед аграріїв України. Horsсh Pronto 9 DC – це цілий комплекс, який проводить передпосівну підготовка ґрунту, підготовку посівного ложа, сівбу і прикочування за один робочий прохід, двохрядна дискова борона, в даному випадку, ідеальна для утворення дрібнозернистої структури ґрунту на високих робочих швидкостях, регульований тиск на сошники забезпечує рівну схожість насіння при мінливих умовах, а також посівний комплекс має відносно невелику власна вагу при великому об’єм бункера.

Далі – під контролем Андрія Пасічника студенти, розташувавшись по двоє в кабіні агрегату і змінюючись через кілька проходів, ознайомились з особливостями водіння машинно-тракторних агрегатів при підготовці грунту до посіву озимих.

Завершальним етапом лабораторно-практичного заняття, став квест на знання технології посіву озимих зернових та машин для її забеспечення від бізнес-партнера з персоналу філії “ПЕРСПЕКТИВ” ПрАТ “ЗЕРНОПРОДУКТ МХП” – Уляни Бортейчук, та менеджера по роботі з персоналом філії “РІДНИЙ КРАЙ” ПрАТ “ЗЕРНОПРОДУКТ МХП”  – Юлії Руденко, за результатми якого студенти отримали цінні подарунки.

В загальному, лабораторно-практичне заняття пройшло в дружній атмосфері, було надвизачайно інформативно-насичене та цікаве для студентів. Безумовно, дякуючи керівництву філії “РІДНИЙ КРАЙ” ПрАТ “ЗЕРНОПРОДУКТ МХП” та висококваліфікованим фахівцям агропкомпанії, студенти спеціальності 208 «Агроінженерія» Хмельницького національного університету отримали неоціненний практичний досвіт з особливостей експлуатації, будови сучасної грунтообробної та посівної сільськогосподарської техніки.

Завідувач кафедри галузевого машинобудування та агроінженерії – Андрій Мартинюк